Sjaak de Lange
“Je hoeft niet bang te zijn om de schaar erin te zetten: een plant snoei je niet gauw dood”

Het voorjaarszonnetje brengt al snel wat meer kleur in het buitenleven. Na de winter is het langzaamaan tijd om de tuin in te gaan. Eén van de klussen die bij veel mensen op de lijst staan: snoeien. Maar hoe pak je dit nou een beetje goed aan? Sjaak de Lange is bij gemeente Hollands Kroon verantwoordelijk voor werkvoorbereiding en bomenbeheer. Met ruim veertig jaar professionele ‘groene’ ervaring geeft hij graag een paar snoeitips.

ABC-bomen


“Dit is een ezelsbruggetje voor bomen die niet in de winter gesnoeid mogen worden. De afkorting staat voor Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). Daarnaast ook belangrijk: ook de Juglans (notenboom) en Vitis (druiven) kunnen bij snoei in het verkeerde jaargetijde gaan bloeden. Goed om te weten dus voor de periode einde winter, begin voorjaar.”Voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers


“Andere soorten kunnen eigenlijk altijd worden gesnoeid, maar er zit bijvoorbeeld wel weer een verschil in voorjaarsbloeiers en zomerbloeiers. Voorjaarsbloeiers herken je aan bloemknoppen aan de takken in de winter. Die bloeien dus vóór de zomer. Snoeien doe je na de bloei. Zomerbloeiers herken je aan uitgebloeide bloemen in de winter. Die hebben dus in de zomer of begin van de herfst gebloeid. Deze snoei je in het voorjaar.”

Het is dus wel belangrijk om na te gaan op welk moment je nou precies snoeit - maar wees gerust. Sjaak: “Je hoeft niet bang te zijn om de schaar erin te zetten: een plant snoei je niet gauw dood. Snoeien is trouwens ook niet altijd noodzakelijk: je kunt de plant ermee onderhouden, maar eigenlijk snoeit men vooral voor het vormen van vruchten en bloemen of het behouden van het model.”