Redactie
“Vuurwerk is voor de één een knalfeest en voor de ander doffe ellende. Probeer dus een beetje rekening te houden met elkaar.”

Vuurwerk is voor de één een knalfeest en voor de ander doffe ellende. Voor wie niet kan wachten om de eerste vuurpijlen de lucht in te schieten, is het wellicht moeilijk voor te stellen dat anderen helemaal niet van vuurwerk houden. Uit angst, of uit andere overwegingen. Vanzelfsprekend mogen mensen van mening verschillen. Maar als we allemaal een beetje rekening houden met elkaar, hebben we met z’n allen een goede start van het nieuwe jaar!

Vuurwerk is niet voor iedereen plezier

Behalve overlast in geluid en afval, geeft vuurwerk regelmatig andere ernstige ellende. Elk jaar raken er mensen gewond bij het afsteken van vuurwerk. Jaarlijks belanden honderden mensen met verwondingen op de spoedeisende hulp. Dat zijn niet alleen mensen die vuurwerk afsteken, maar ook omstanders. Gelukkig is er een daling zichtbaar. Dat is een zichtbaar effect van de beperking van de afsteektijd. Sinds vorig jaar mag er landelijk alleen op oudejaarsdag vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur nieuwjaarsdag vuurwerk worden afgestoken.

Vuurwerkschade kost geld

Vuurwerk zorgt ook voor schade in en om huis en aan gemeentelijke eigendommen. Denk aan vernielde brievenbussen, bushokjes of schade aan persoonlijke spullen. De kosten van deze schade komen uiteindelijk neer op de gemeenschap. Als inwoners betalen we hier allemaal aan mee.

Ook geen wensballonnen

Thaise wensballonnen zijn erg populair, ook tijdens de jaarwisseling. Het is vaak een prachtig gezicht, zo’n brandende lampion hoog in de lucht. Echter, de risico’s van dergelijke ballonnen zijn groot. Niet alleen omdat ze (brand) gevaarlijk zijn; ze hinderen ook vliegverkeer. Gezien het vliegverkeer in- en rond Hollands Kroon, is het in onze gemeente nagenoeg nergens toegestaan wensballonnen op te laten. Lees hier de precieze regels.

Tips voor huisdieren

Ook voor huisdieren is vuurwerk vaak geen pretje. Het brengt veel stress en helaas soms verwondingen met zich mee. Laten we vooral ook rekening houden met onze viervoeters en die van anderen. Op internet vindt u tips hoe u uw huisdier zo goed mogelijk door de jaarwisseling helpt.

Campagne bewustwording gebruik vuurwerk

De komende tijd vragen we via verschillende media aandacht voor het afsteken van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw. Dat doen we via social media, maar ook via driehoeksborden die in Hollands Kroon geplaatst worden.